Onopvallende orchidee blijkt unicum

Eén van de vele groenbloeiende orchideeën uit de collectie van de Hortus botanicus Leiden bleek afgelopen week iets heel bijzonders. De Australische orchideeënspecialist Phil Spence en zijn echtgenote bezochten de tropische kassen van de Hortus – die zwaar aan renovatie toe zijn, maar een zeer bijzondere collectie herbergen. De Australiër was zeer verheugd bij het ontwaren van enkele exemplaren van  Dendrobium crassilabium. De heer Spence is gespecialiseerd in het orchideeëngeslacht Dendrobim en hij heeft deze soort ooit beschreven. Maar bij zijn weten waren alle exemplaren in collecties ofwel gedroogd voor herbariumcollecties ofwel doodgegaan; hem was geen levende plant bekend.

De exemplaren uit de Leidse hortus zijn in 2003 door de Nederlandse orchideeënspecialist Ed de Vogel meegenomen uit Papoea-Nieuw-Guinea, waar ze groeien op het Tarai Plateau. Het is een voor leken niet bepaald opvallende orchidee, maar voor kenners en wetenschappers is het geweldig nieuws dat er exemparen van deze soort in de Hortus aanwezig zijn. Kaschef Rogier van Vugt legt de exemplaren nu extra in de watten en hoopt ze te kunnen vermeerderen en binnen de regels van de wet te verspreiden onder andere botanische tuinen, zodat hun voortbestaan nog meer verzekerd is.

Wilt u bijdragen aan het goed onder dak brengen van deze bijzondere orchidee, steun dan onze tropische kassen-actie. Bezoek de Hortus en vraag de informatiebrochure bij de portier, of kijk op http://hortus.leidenuniv.nl.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s