Larve tegen wolluis

Bezoekers van de tropische kassen in de Hortus botanicus Leiden kunnen met enig speurwerk op een aantal planten dit nogal griezelig ogende witte diertje ontdekken. Het gaat om de larve van een exotisch lieveheersbeesje. Geen plaag, maar juist de bestrijder van een plaag: de larven zijn dol op een bepaalde hardnekkige wolluis. Biologische bestrijding dus.

De larven worden geleverd door een gespecialiseerd bedrijf, Entocare uit Wageningen. Dit bedrijf heeft zo’n 20 verschillende natuurlijke vijanden in de aanbieding  voor biologische plaagbestrijding in kassen en binnenbeplantingen. Biologische bestrijding vraagt een nauwkeurige aanpak. Je moet heel precies weten welk plaagdiertje je wilt bestrijden zodat je de juiste vijand in kunt zetten. De larven worden in doosjes geleverd en door kaschef Rogier van Vugt en zijn collega’s op de aangetaste planten losgelaten. Helemaal vrij van wolluis worden de planten zo nooit, maar als het goed is ontstaat een natuurlijk evenwicht waarbij de lieveheersbeestjes zichzelf voort gaan planten en de lastige wolluis tot bescheiden aantallen teruggedrongen wordt. Meer over het bedrijf op www.entocare.nl.

Op de middelste foto Maedeli Hennekam van Entocare, op bezoek in de tropische kassen om samen met de kasmedewerkers plaagbeesten te determineren.

Op de onderste foto bekijkt kaschef Rogier van Vugt plaagbeestjes op een citrusplant.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s