Wonderlijke wandelvis

De tropische kassen hebben een aantal niet-plantaardige bewoners. Kasmedewerker Shirley Duivenvoorde vindt de Axolotl intrigerend en ook bij bezoekers trekt het aquarium met Axolotl (vaak ‘Mexicaanse wandelvissen’ genoemd, ook al zijn de dieren eigenlijk amfibieën) vaak de aandacht. Het dier ziet er bepaald vreemd uit. Ook als het volwassen is blijft het in het stadium van een larve; dat heet neotenie. De Axolotl eet kleine prooidiertjes, zoals insecten en visjes, die hij vaak in een hap doorslikt. Een volwassen dier meet 15 tot 45 centimeter. De kleur varieert van albino of wit tot grijs, bruin en zwart. U ziet onbedekte, varenvormige kieuwen. Bovendien heeft het dier longen en ademt het door de huid.

De Axolotl heeft nog een wonderlijke eigenschap: hij herstelt zich zonder littekenweefsel te vormen (regenereert). Soms groeien beschadigde lichaamsdelen weer aan: lever, nieren, zelfs hersenen. Ook als het beest onverhoopt een poot verliest groeit die gewoon weer aan.

Dit wonderbaarlijke beestje wordt in het wild ernstig bedreigd. Het leeft van oorspronkelijk in het Xochimilcomeer en het Chalcomeer in Midden-Mexico en in ‘axalapascos’, vulkanische kraters gevuld met water. De Azteken aten het, en de axolotl waren op Mexicaanse markten als voedsel te koop. Maar door de groei van Mexico-Stad is het Xochimilcomeer droog komen te liggen en ook de overige wilde populaties worden bedreigd door verdwijnen van hun leefgebied.

U vindt de Axolotl in de kassen naast de bananen – die nu overigens weer mooi in bloei staan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s