Japanse landheer ontketent orchideeënrage

Neofinetia falcata wordt van oudsher in Japan gekweekt om haar bijzondere geur en uiterlijk. Ruim tweehonderd jaar geleden begon Shogun (landheer) Tokugawa Ienari deze orchideeën te te verzamelen. Hij koos echter niet voor de gewone vorm. Normaal gesproken heeft Neofinetia effen groene, langwerpige bladeren en witte bloemen met een lange spoor. De Shogun richtte zijn verzamelwoede echter op alle afwijkingen van deze vorm. Hij riep zijn ondergeschikten (samurai en landheren) op om hiernaar op zoek te gaan. Het kon gaan om planten met een andere bloemkleur – roze, groen of zelfs geel. Of planten met juist een andere bloemvorm zoals extra bloemblaadjes, sporen of juist planten die opvielen door het ontbreken van deze onderdelen.

Eigenlijk nog belangrijker was het vinden van afwijkende plantvormen. Planten met erg dunne of juist dikke bladeren; gebogen of recht, en op allerlei manieren gestreept. De afwijkende vormen werden als ‘edel’ bestempeld. Ze werden van ‘fuuran’ (windorchidee) verheven tot de status van Fuukiran (edele orchidee). De gewone man hoefde het niet in zijn hoofd te halen deze edele orchidee te kweken. Alleen mensen met een hoge status mochten de planten bezitten.

Vandaag de dag is dit niet meer zo. Er zijn complete shows en veilingen. En ook tegenwoordig worden er nog steeds nieuwe vormen ontdekt. Dat maakt de plant extra interessant voor wetenschappelijk onderzoek. Maar ze zijn ook gewoon mooi en passen in onze collectie, vanwege de vele relaties met Japan.

Sommige klonen van honderden jaren geleden leven nog steeds. Wat de planten tot een bijzonder soort ‘antiek’ maakt. Door scheuren zijn ze inmiddels over vele mensen verspreid.

Foto’s gemaakt door Rogier van Vugt. Op de bovenste foto ziet u Shutennou, een roze variant van het eiland Shikoku. De naam betekent ‘Rode keizer’.

Op dit moment staan er twee exemplaren van deze orchidee prachtig te bloeien achter het glas van de afgesloten orchideeënkassen (als u uit de Victoriakas naar buiten loopt komt u erlangs). Ruiken lukt niet maar alleen kijken is al zeer de moeite waard.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s