Uitgestorven in het wild, te koop in de Hortus tijdens de Open Monumentendagen

Tijdens de Open Monumentendagen kunt u bijzondere bollen kopen (zie foto). Maar er is meer! Een paar weken geleden kwam de Australische plantenjager Michael Ferrero op bezoek in de Hortus botanicus Leiden. Juist op dat moment waren kaschef Rogier van Vugt en hoofd collectiebeheer druk bezig met het inventariseren van de planten in de tropische kassen. Wegens de renovatie moet er ruimte gemaakt worden. Een enorme Dracaena in kas drie leverde vraagtekens op. De rode bladranden wezen duidelijk in de richting van een groep Dracaena’s die uniek is voor de Mascarenen en een deel van Madagascas. Ons leek deze naamloze Dracaena geen zeer waardevolle plant. Dat de grote plant voor de verbouwing gekapt zou moeten worden leek onvermijdelijk. We hadden drie jonge exemplaren en dat was eigenlijk wel meer dan genoeg.

Enkele dagen later mailde Michael met de mededeling dat we de plant wellicht toch beter niet konden kappen. Na veel speurwerk had hij vastgesteld dat het om Dracaena floribunda gaat, afkomstig van de Mascarenen. Echter Dracaena floribunda is uitgestorven in het wild en in cultuur ook niet of nauwlijks bekend. We hadden hier te maken met een heel bijzondere plant!

De boom heeft dit jaar uitbundig gebloeid en zaden gemaakt – alsof hij voorvoelt dat er een renovatie op handen is. Onderaan de boom waren veel van de gevallen zaden ontkiemd dus waren er erg veel jonge boompjes. Inmiddels zijn diverse zaden en jonge boompjes naar andere Botanische tuinen gegaan. Binnekort wordt zelfs een partij zaden terug naar de Mascarenen gestuurd. Gelukkig zijn er zoveel kleine boompjes dat we er ook genoeg hebben om te verkopen!

Vandaag en morgen is de Hortus vrij toegankelijk vanwege de Open Monumentendagen. En vandaag en morgen (10 en 11 september) is deze bijzondere plant te koop. Net als de Arabische jasmijn, de Konining van de Nacht (een witbloeiende cactus) en andere mooie planten. Verder kunt u bloembollen, Clusiushoning en bijzondere pepers aanschaffen. Vandaag en morgen van 10.00-18.00 uur!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s