Arabische jasmijn uit de kassen, nu te koop

In het kader van de Open Monumentendagen heeft de Hortus vandaag nog een kraam met planten uit de tropische kassen; daar moet plaats gemaakt worden in verband met de renovatie. Een van de favorieten is de Arabische jasmijn, de plant waar de jasmijnthee van gemaakt wordt. Volgens kaschef Rogier van Vugt bloeit de plant gemakkelijk op de vensterbank. De geur is heerlijk! Kopers krijgen een certificaat mee, met uitleg over herkomst en verzorging.

De Arabische jasmijn (Jasminum sambac) stamt uit de olijffamilie (Oleaceae).  De bladeren zijn tegenoverstaand, eivormig tot elliptisch en 3-12 x 2–7 cm breed. Aan de onderkant springen de nerven duidelijk uit. De witte bloemen groeien in dichte, eindstandige groepjes, waarvan er steeds maar een of enkele open zijn. De sterk geurende bloemen hebben een nauwe, 0,5-1,5 cm lange kroonbuis en een vijf- tot twaalfslippige kelk en kroon. De kroonslippen zijn 7-15 x 5–9 mm groot. In het midden van de bloem bevinden zich de twee meeldraden. De vruchten zijn bolvormig, zwart en 0,6-1,2 cm groot.

De Arabische jasmijn komt vermoedelijk uit India. De plant wordt tegenwoordig overal in de tropen gekweekt. Zijn naam kreeg de soort omdat Arabische kooplieden de geurige bloemen al in de Middeleeuwen naar Europa brachten. De bloemen worden als aromamiddel gebruikt in jasmijnthee, net als de Kaapse jasmijn (Gardenia augusta). Ook wordt er olie voor parfums uit gewonnen.

De Hortus is vrij toegankelijk vandaag; de verkoop duurt tot 17.00 uur, de Hortus is open tot 18.00 uur.

Advertenties

4 Reacties op “Arabische jasmijn uit de kassen, nu te koop

  1. jammer net gemist was op vacantie ,hoop op weer zo een aktie want die jasmijn wil ik wel ,kon hem in spanje niet vinden en nou blijkt hij bijna naast de deur te groeien .

  2. Mochten we ze weer hebben dan geven we een seintje!

  3. Hallo! Ik heb twee weken geleden in het Spaanse tuincentrum Navarro Gruppo een prachtige jasminum sambac doble gezien, maar hij was te groot om mee te nemen in de auto. Omdat ik hem zo prachtig vond ben ik gaan kijken of ik hem hier kon kopen. Zo kwam ik jullie bericht van 2011 tegen over de verkoop van plantjes uit de tropische kassen. Verkopen jullie deze nog steeds? En is het nog mogelijk om bij jullie deze jasmijn te kopen? Met vriendelijke groet, Carline

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s