Nachtbloeiende orchidee ontdekt

De Leidse Bulbophyllum-specialist Jaap Vermeulen en André Schuiteman van Royal Botanic Gardens, Kew hebben een wetenschappelijke beschrijving gemaakt van de voor zover bekend eerste nachtbloeiende orchidee ter wereld. De bloem werd ontdekt door de Nederlandse bioloog Ed de Vogel van NCB Naturalis/Hortus botanicus. De nieuwe nachtbloeiende soort, Bulbophyllum nocturnum, is afkomstig van een eiland nabij Papua New Guinea. Het is voor zover bekend het eerste voorbeeld van een orchidee met bloemen die pas in het donker opengaan en in de ochtend weer sluiten. De bloemen bloeien maar één nacht. De ontdekking is gepubliceerd in het botanische tijdschrift van de Linnean Society.

Er is maar een relatief klein aantal planten waarvan de bloem zich ‘s nachts opent en tot nu toe waren daar geen orchideeën bij. Dit ondanks het feit dat veel orchideeën door nachtvlinders bestoven worden. De bloemen die door nachtvlinders bestoven worden blijven allemaal ook overdag open, al vindt de bestuiving voornamelijk ‘s nachts plaats. De Vogel ontdekte de orchidee tijdens een excursie naar het eiland New Britain, waar hij met toestemming een aantal orchideeën mocht verzamelen in een gebied waar gekapt zou worden. De plant die later Bulbophyllum nocturnum genoemd zou worden ontwikkelde in de Hortus botanicus Leiden knoppen, onder de goede zorgen van de kasmedewerkers. Frustrerend genoeg zagen ze nooit bloeiende bloemen. Tot Ed de Vogel de plant mee naar huis nam om hem 24 uur te kunnen volgen. Tot zijn verrassing openden de knoppen om 10 uur ‘s avonds, op een tijdstip dat het al donker was. De bloemen sloten de volgende ochtend om een uur of 10. Ze bloeiden maar één nacht, wat verklaart waarom de ene dag de bloemknoppen op uitkomen stonden, maar de volgende dag alweer verlept waren.

De Nederlandse orchideeënspecialist André Schuiteman, werkzaam bij Royal Botanic Gardens, Kew en de Leidse Bulbophyllum expert, Jaap Vermeulen, onderzochten en beschreven de plant.

Advertenties

4 Reacties op “Nachtbloeiende orchidee ontdekt

  1. Geweldig dat er nog altijd dit soort bijzondere ontdekkingen gedaan worden, gefeliciteerd!

  2. Ben erg onder de indruk.Is hier een verklaring voor of gewoonweg een wonder ? !

    • Geen sluitende verklaring want de bestuiving zelf is niet waargenomen. Dat kan ook niet in de tropische kassen van de Hortus want de bestuiver zal hier niet voorkomen. Maar zolang er wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt worden nieuwe dingen ontdekt : )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s