Victoria kwijnt door euro

Terwijl in andere tuinen de Victoria amazonica weelderig bloeide en stevige bladen maakte stonden de planten in de Leidse Hortus de afgelopen twee jaar te kwarren. Een doorn in het oog van de kasmedewerkers, die juist zo trots zijn op de reuzenwaterlelie. Al zo’n dertig jaar wordt elk jaar gezaaid, krijgen de meest veelbelovende zaailingen een plaats in het Victoriabassin, om daar met zon, mest en goede zorgen een presentabele omvang te krijgen. Waarom lukte het in Leiden ineens niet meer?

Er werd een poging gedaan met vers zaad. Immers de Victoria amazonica-exemplaren in andere Nederlandse tuinen zijn uit Leids zaad gegroeid en ook in Leiden zelf wordt steeds van hetzelfde genetisch materiaal uitgegaan. Zaad uit de botanische tuin in Bonn werd aangevoerd maar het mocht niet baten.

Tot de kasmedewerkers zich realiseerden dat de achteruitgang samenliep met de invoering van de euro. Zou de nieuwe muntsoort van invloed zijn? Vorige week bracht grondonderzoek de harde waarheid boven water: muntjes van een, twee en vijf eurocent blijken al na een week te gaan roesten. Daardoor komt ijzer in de grond en dat blieft de Victoria niet.

De boosdoener is gevonden, de grond moet vaker ververst worden en wie weet kunnen we deze zomer nog genieten van bloemen en stevig blad. De euro’s van bezoekers zijn evengoed bijzonder welkom, maar dan graag afgeven bij de portier, als donatie voor de renovatie van de tropische kassen…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s