Ontdekking nachtbloeiende orchidee bij top-tien

Het International Institute for Species Exploration van de Arizona State University en een jury bestaande uit wetenschappers uit de hele wereld hebben vandaag bekendgemaakt welke tien soorten die in 2011 beschreven werden het meest interessant zijn. Een van die soorten is de nachtbloeiende orchidee. De nachtbloeiende soort, Bulbophyllum nocturnum, is afkomstig van een eiland nabij Papua New Guinea. Het is voor zover bekend het eerste voorbeeld van een orchidee met bloemen die pas in het donker opengaan en in de ochtend weer sluiten. De bloemen bloeien maar één nacht.

Het is het vijfde jaar op rij dat deze top-10 gepubliceerd wordt. De lijst wordt jaarlijks gepubiceerd op de geboortedag van Carolus Linnaeus. De orchidee deelt de top-10 met onder meer een aap, een kwal, een worm, een paddestoel, een cactus en een wesp. De top-10 is bedoeld om de biodiversiteit onder de aandacht te brengen, en wordt in wetenschappelijke kringen hoog gewaardeerd.

De Leidse Bulbophyllum-specialist Jaap Vermeulen en André Schuiteman van Royal Botanic Gardens, Kew hebben een wetenschappelijke beschrijving gemaakt van de voor zover bekend eerste nachtbloeiende orchidee ter wereld, samen met Ed de Vogel en oud-hortulanus Art Vogel. De bloem werd ontdekt door de Nederlandse bioloog Ed de Vogel van NCB Naturalis/Hortus botanicus. De nieuwe nachtbloeiende soort, Bulbophyllum nocturnum, is afkomstig van een eiland nabij Papua New Guinea. Het is voor zover bekend het eerste voorbeeld van een orchidee met bloemen die pas in het donker opengaan en in de ochtend weer sluiten. De bloemen bloeien maar één nacht.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s