Haantje gevlogen

Sinds gisteren is het karakteristieke haantje verwijderd van de Victoriakas. De kap van de 14 meter hoge kas lag al geheel open. De metalen constructie wordt uiteindelijk gedemonteerd, afgevoerd en schoongestraald, zoals indertijd ook met de koepels van de Sterrewacht en de spanten van de Hoge Kas gebeurd is. Als het roest en de oude verflagen verwijderd zijn wordt zichtbaar waar het staal hersteld moet worden. Vervolgens wordt het metaal zinkgespoten en voorzien van tweecomponentenlak; dan zal het dak weer vele jaren meekunnen.

Het haantje heeft een veilige tijdelijke bergplaats gekregen: bij het verwarmde bassin met meerval Joop, de mangrove en een aantal andere planten die niet verplaatst konden worden. Het bassin is in dik plastic verpakt en wordt warmgehouden.

Het haantje zal worden teruggeplaatst als de renovatie wordt afgerond. Het heeft overigens niet altijd op de kassen gestaan: oud-hortulana Carla Teune herinnert zich dat de Hortus om een windwijzer gevraagd heeft bij een feestelijke gelegenheid. De kasmedewerkers bepaalden er jarenlang de windrichting mee, zodat ze wisten welke ramen ze moesten openen. Na de renovatie hoeft dat niet meer; dan worden de ramen computergestuurd geopend en gesloten.

blog-haan blog-leeg blog-haan02 blog-haan01

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s