Onderzoek naar mogelijke kruising Impatiens

In de tropische kassen staan vanaf 23 april bakjes met zaadjes die mogelijk zijn ontstaan na een kruising tussen de reuzenbalsemien (Impatiens glandulifera) en het klein springzaad (Impatiens parviflora). Deze zaden zijn verzameld op drie verschillende plaatsen in Zwitserland en naar de Hortus botanicus in Leiden gestuurd voor verder onderzoek, waarbij gekeken zal worden naar de kiemkracht van deze zaden. Wanneer de plantjes groot genoeg zijn, wordt er DNA-onderzoek gedaan om vast te stellen of deze soorten zich inderdaad hebben gekruist.
De reuzenbalsemien en het kleine springzaad zijn beide invasieve exoten, wat wil zeggen dat ze oorspronkelijk niet uit Nederland komen. Ze zorgen voor een achteruitgang van de Nederlandse biodiversiteit omdat ze zich snel kunnen voortplanten en zo de inheemse soorten verdrukken. Als het inderdaad om een kruising gaat, is er de mogelijkheid dat deze hybride ook voor problemen in de Nederlandse natuur gaat zorgen.
Tot nu toe is er van de 33 zaden die zijn geplant slechts één plantje gekiemd en deze heeft nu een lengte van 18 cm. Het plantje heeft nog maar twee blaadjes; wanneer er twee blaadjes bij komen, zal er DNA onderzoek worden gedaan. De overige zaadjes zijn nu in de koelkast in een laagje zand gelegd om het natuurlijke proces van de winterrust na te bootsen die deze zaden nodig hebben om te kunnen kiemen. Hierdoor zullen de zaadjes na het planten kiemkrachtiger zijn. De volgende zaden gaan over minimaal twee weken de grond in.100_1141

Advertenties

Een Reactie op “Onderzoek naar mogelijke kruising Impatiens

  1. In Appelbergen, Glimmen (op de grens van Groningen en Drente)komen beide Impatiens sp. voor en wellicht ook de kruising?; er groeien grote ‘klein’ springzaad planten met donkergroene bladnerf – donkerder dan de ‘gangbare’ klein springzaad bladen maar zonder rode middennerf. Ik ben geen botanicus maar zou graag zien dat een expert een bezoek brengt aan Appelbergen – beide Balsemienen groeien aan de rand van het bos, rond de zand-parkeerplaats (voormalig zwembad) en langs de hoofdweg door het bos. Klein springzaad komt al heel lang in Glimmen voor, maar pas recent opeens zeer talrijk en naar mijn idee ook groter. Groot springzaad breidt zich de laatste paar jaar ook zeer snel uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s